Oedeemtherapie

Bij Huidtherapie Oostveen bent u aan het juiste adres voor behandeling van verschillende huidproblemen.
De praktijk is gevestigd aan de Mereveldlaan/achterzijde oude ING gebouw. in het hart van De Meern. 

Oedeemtherapie

Er bestaan verschillende soorten oedeem, maar de meest bekende vormen van oedeem zijn:

  • Lymfoedeem
  • Veneus oedeem
Bij lymfoedeem ontstaat door een storing in het lymfestelsel een vochtophoping in de huid en in de onderliggende weefsels. Deze storing kan verschillende oorzaken hebben die onder te verdelen zijn in primair lymfoedeem (aangeboren) of secundair lymfoedeem (beschadiging). Een ernstige beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren kan een gevolg zijn van een operatie, bestralingen, chemotherapie, een ongeluk, botbreuk of een infectie.
Bij lymfoedeem is er sprake van een zwelling in de huid. Deze zwelling, ook wel oedeem genoemd, kan een zwaar en vermoeid gevoel in de armen/benen geven, omvang toename, pijnklachten, bewegingsbeperkingen en kan leiden tot ontstekingen (wondroos).
Veneus oedeem ontstaat door een afwijking in het aderlijke stelsel, dit is een afvoerstoornis. Hierbij wordt het bloed onvoldoende afgevoerd, wat leidt tot een ophoping van vocht. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in een staande houding de terugstroom van bloed naar de voeten tegenhouden. Wanneer deze kleppen niet meer goed functioneren stroomt het bloed gemakkelijk terug. Hierbij neemt de druk in de aderen en haarvaten toe en worden de aderen wijder. Vaak worden hierbij spataders gezien, maar zeker ook oedeemvorming (zwelling) en verkleuringen aan de huid.
Behandelingen
  • Manuele lymfedrainage: de huidtherapeut stimuleert met een zacht pompende beweging het fijne netwerk van de lymfevaten in de huid. Hierdoor wordt de vochtopname door de lymfevaten gestimuleerd, waardoor het vocht afneemt. Door middel van oedeem- en fibrosegrepen kan de huidtherapeut heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelen. Hierdoor wordt het vocht naar een plaats geleidt waar het makkelijk kan worden opgenomen en waardoor verhard weefsel soepeler kan worden gemaakt.
  • Ambulante compressietherapie: een combinatie van zwachtelen en bewegen ondersteund de vochtafvoer. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit.
  • Ademhalings- en bewegingsoefeningen
  • Lymfetaping: met behulp van tape wordt in de huid meer ruimte gemaakt om het vocht af te voeren.
  • Therapeutisch elastische kous (TEK): een TEK of steunkous genoemd, geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt voor het behoud van het verkregen resultaat tijdens de behandelingen.
  • Littekenbehandeling